Olen ollut äiti pian 11 vuotta. Se on iso siivu elämästäni. Haastavin, hulvattomin, vastuullisin ja vaikuttavin rooli, joka minulle on annettu. 

Äitinä olen aina vähän huolissani: tuliko kaksivuotiaalle laitettua tarpeeksi lämpimät hanskat, kävelevätkö isommat turvallisesti kouluun, olinko illalla viimeiseksi ruutuajasta ragetessani vähän liian tiukka vai sopivasti rajoilla rakastava?

En ole vain äiti, olen paljon muutakin, mutta äitiys on antanut minulle uudenlaista voimaa, vahvuutta ja näköalaa tarkastella asioita muistakin kuin oman napani perspektiivistä. Esikoiseni synnyttyä myös kaikkien muiden maailman lasten hyvinvointi meni entistä vahvemmin ihon alle. Lasten kasvaessa on avautunut myös se, miten iso vaikutus julkisilla palveluilla on perheiden hyvinvointiin. Kun kehitämme kaupunkia, emme tee sitä vain itsellemme vaan kasvaville ja tuleville sukupolville. 

 

Olen mukana urasuuntautuneiden äitien Mothers in Business -yhdistyksessä. MiB tarjoaa vertaistukea, verkostoja ja viisautta ja on lisäksi aktiivisesti lobbaamassa perheystävällisen kunnan käytänteitä valtakunnallisesti. Olen yksi MiBin kuntavaaliehdokkaista, näin vastaan yhdistyksen vaaliteemoihin:

”Haluan olla mukana mahdollistamassa perheen ja työn sovittamista samaan kalenteriin, paikallisin keinoin: varmistetaan pienille paikka lähipäiväkodista, rajataan koululaisille sopivat ryhmäkoot ja tarjotaan harrastuskerhoja yksinäisiin iltapäiviin. Tuodaan ennakoivaa apua kaikenikäisten koteihin ja jatketaan perheiden digipalvelujen kehittämistä etäajasta oppien.

Toivon, että kaupunkilaisia koskevissa päätöksissä lapsivaikutusten arviointi on normi eikä poikkeus ja että perheystävällisyyden ajatus kattaa monet erilaiset perhemuodot yksinhuoltajista uusperheisiin. Tampere voisi toimia edelläkävijänä kahden kodin perheen lasten aseman vahvistajana. Merkittävänä työnantajana kaupunki voi myös luoda ja vahvistaa perheystävällisen työpaikan käytäntöjä.

Poliittisen keskustelukulttuurin tulee kääntyä kannustavaksi, perheitä ja vanhemmuutta tukevaksi. Tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden ja ympäristön kunnioittamisen tulee olla kaiken päätöksenteon taustalla. Tulevaisuuteen katsovana, osallistavana ja kehittyvänä kaupunkina meillä on Tampereella tähän hyvät mahdollisuudet.”

Lisää ajatuksia perheystävällisestä kunnasta ja kaikki MiB-ehdokkaat löydät täältä:  mothersinbusiness.fi/kuntavaalit-2021

Hyvää äitienpäivää!