Ratikalla kaupungille ja Pride-lippu salkoon? Vai sittenkin keskusta autoille ja sateenkaaret piiloon?

Osallistuin tänään Tampereen peruskoulujen kuntavaalipaneeliin, jonka yläkoulujen oppilaat yhdessä Mediakoulun tekijöiden kanssa itse järjestivät. Kiitos, oli kivaa!

Tampereen peruskoulujen kuntavaalipaneelissa olivat mukana ehdokkaat vasemmalta Matti Järvinen (kesk), Sirpa Pursiainen (kd), minä eli Sanna Saarikangas (vihr), Atte Toikkanen (vas), Sofia Vikman (kok) ja Jyri Tuokko (sdp). Paneelin järjesti Ahvenisjärven oppilaskunta yhteistyössä Juhannuskylän koulun ja FISTAn kanssa.

”Panostukset ratikkaan, busseihin, pyöräteihin ja kävelykatuihin hyödyttävät meidän autottomien aikuisten lisäksi lapsia ja nuoria.”

Paneelissa käytiin läpi vaalikoneistakin tuttuja kysymyksiä: kasvisruokapäivä kouluun vai ei (no tietysti, monta kertaa viikossa ja ilman ylimääräistä hössötystä), Pride-liputus vai ei (no tietysti, lippu symboloi niitä konkreettisia tekoja, joita kaupunki on valmis tekemään yhdenvertaisuuden ja suvaitsevaisuuden eteen) ja autoilun ja joukkoliikenteen suhdetta.

On ehkä jo tullut selväksi, että olen joukkoliikenteen, pyöräilyn ja kävelyn vakaa kannattaja. Perheessämme ei ole autoa, vaikka meillä on liuta lapsia ja päivissä monenlaista menoa. Ymmärrän toki, että joillekin auto on arjen välttämättömyys, mutta tarvitseeko sen olla sitä kaikille? Etenkään koululaisille?

Paneelissa aika loppui harmillisesti kesken, mutta olisin halunnut sanoa vielä tämän: panostukset ratikkaan, busseihin, pyöräteihin ja kävelykatuihin hyödyttävät meidän autottomien aikuisten lisäksi lapsia ja nuoria. Onhan se nyt kiva, että kouluun, kaverille, treeneihin tai ostoksille pääsee omin avuin, eikä aina pidä pyytää äiskältä kyytiä. Samalla kaupunki tulee tutuksi ja ruhokin saa liikettä – kunhan liikkuminen kävellen, pyörällä tai potkulaudalla on terveellisen lisäksi turvallista..

Ne, jotka toivovat yksityisautoilun ”helpottamista”, ovat usein myös huolissaan lasten ja nuorten vähäisestä liikkumisesta. Voisiko näiden kahden välillä jo kohta nähdä yhteyden?

Koululaisten vaalipaneelissa kysyttiin muuten myös, mistä kukin ehdokas olisi valmis luopumaan: omasta autosta, saunasta vai lemmikkieläimestä. Vaikea kysymys – minulla kun ei ole noista mitään!

Koulujen kuntavaalipaneeli striimattiin kaikkiin yläkouluihin.
Sen voi katsoa myös tallenteena Tampereen koulutuskanavalla klikkamalla tästä.