Mitä tänään syötäisiin? Tai huomenna, tai perjantaina, ja ai niin lounaskin on miettimättä. Viisi ateriaa päivässä, viisi kertaa sotkua ruokapöydän alla ja viisi kertaa kolme kippoa, lautasta tai ainakin jonkin sortin evästä tarjolla. Siinäpä sitä on miettimistä ja tekemistä.
No, mitäpä meillä sitten syödään? Maukasta, minun tai muiden äitien tekemää, mausteista ja maidotonta. Kerronpa teille vähän tarkemmin meidän aterioista, josko vaikka vastapalveluksena tulisi villejä vinkkejä viikon ruokalistalle 🙂
Aamupala
Tämän majatalon emäntä on siitä vähän tylsä, että vaikka bedit yön aikana itse kullakin vähän vaihtuvat, breakfast pysyy oikeastaan aina täsmälleen samanlaisena, ainakin lapsille. Esikoinen on syönyt lähes koko pienen ikänsä aamu- ja iltapalaksi maustamatonta Yosa-kaurajugurttia turauksella Bonne-hedelmäsosetta, yleensä mangoa, koska sitä nyt naapurikaupasta sattuu löytymään. Kauppalistan yosat ja bonnet ovatkin jo jonkinlainen brändi. Satunnaiset puurokokeilut päätyvät yleensä biojätteeseen, joten jugurtilla mennään. Joskus ollaan kreisejä, ja katetaan karjalanpiirakkaa tai muuta herrasväen herkkua pöytään. Kuopus syö vauvapuuroa, eli kaupan jauheesta veteen sekoitettua teollista möhnää, samaisella sosetuunauksella. Minä syön mitä kerkiän, usein jugurttia, joskus leipääkin.
Lounas
Koska vietämme lähes aina aamupäivän liesussa, on lounasruoan paras olla valmiina kotona odottamassa. Superäitipäivinä saatan taikoa kalakiusauksen uuniin heti aamulla, yleensä kuitenkin lämmitetään edellispäivän einehiä. Toisinaan haetaan kaupasta jotain valmista tai puolivalmista, näin kesäaikaan usein savukalaa ja uusia perunoita (jos joku eksyi eilen kauppaan samaan aikaan kolmevuotiaan haluan kalaa en halua kalaa haluan kalaaaaaargh -raivarin aikana, se olimme me ja huonosti ajoitettu ruoanhakumatka), joiden kaveriksi voi tekaista soijajugurtista meikäläisellekin sopivan kastikkeen. Varmaankin liian usein myös loisitaan naapurin jääkaapin liepeillä…
Kuopus saa yleensä jotakin sormiruokaa käpäliinsä, mutta varsinainen annos on kyllä nykyään mallia pilttipurkki. Naps vaan ja lapsi tyytyväiseksi.
Mutta se kalakiusaus, se vasta on näppärä ruoka! Pussillinen peruna-sipulia tai peruna-purjoa pakkasesta, paketillinen kirjolohisuikaleita, kaksi purkkia kaurakermaa, suolaa, sitruunamehua ja pippuria, kourallinen tuoretta tilliä ja tunniksi uuniin. Kokeilkaahan, jos ette vielä ole ehtineet!
Välipala
Kun kello kolmen videohetki alkaa, minä keitän kupillisen kahvia ja mussutan salaa sen kanssa jotakin herkkua. Pullaa ei enää voi poikasen haukankatseen ja haukkaamishimon takia syödä yksin, mutta tumma suklaa on ainakin toistaiseksi aikuista heekkua. Vähän myöhemmin lapset syövät välipalansa, hedelmää ja leipää, joskus identtiset soseet suoraan purkeista. Niin pullantuoksuinen minä olen 🙂 No joskus kyllä panostan ja surautan smoothiet sekä minulle että pojalle, marjaisaa jugurttijuomaa lapsi joisi vaikka pari litraa! (Marttavinkki: kun soseuttaa ensin banaanin ja marjat, voi kaapaista tehosekoittimesta vauvalle oman annoksen ennen jugurtin lisäämistä.)
Päivällinen
Me syömme varmaankin aika perinteisiä suomalaisia lapsiperheruokia, pyrin käyttämään paljon mausteita ja tungen kasviksia vähän joka paikkaan. Lapsen lempiruoka on makaronilaatikko (munamaidon tilalla soijamaitoa, toimii!), muita varmoja hittejä ovat nakit (parhaimpia ne ovat kylminä, yhh), lohi ja katkarapupasta. Viimeisintä teen nykyään varsin usein the avokadopastatyyppisesti, korvaan vaan juustot valkosipulisella tuorejuustolla, lisään sekaan pakastepinaattia ja katkarapuja. Tämä vihertävä spagetti on myös aika usein oma sinkkuäidin sunnuntailounaani, niinä päivinä kun saan syödä yksin keittiössä.
Muita usein tavattuja kavereita meidän päivällispöydässä ovat lihapullat, tonnikalapasta, kookosmaitoon tehty thai-henkinen kanakastike, erilaiset risotot, siskonmakkarakeitto ja tietysti kaikki mitä hittoa tänään syötäisiin -päivät pelastava jauhelihakastike.
Ja niin, perjantaisin meillä syödään nakkeja ja ranskalaisia. Minä juon silloin syntisesti aikuisten juomaa, nam. Nakit sentään ovat nitriitittömiä, hoh!
Iltapala
Aivan kuten aamupalankin kanssa, iltapala on myös tässä taloudessa suorastaan spartalainen. Siis lasten osalta: jugurttia isommalle, puuroa pienemmälle, hedelmäsosetta molempien sekaan. Kun kersat koisaavat, on minun vuoroni, ja sitten saakin vähän revitellä. Iso iltapala on pakollinen, ettei iljettävä yönälkä yllätä – yleensä joka tapauksessa herään aamulla vatsa kurnien.
Aina välillä on avokadokausi, parasta se on reilusti suolattuna ruisleivän päällä. Pari päivää sitten sain tuorepuuropuraisun, ja tälläkin hetkellä jääkaapissa tekeytyy mansikkainen vehnänalkio-jugurttihösellys. Talven tullen alkanee taas teekausi, näillä helteillä ei pannu kuumene lainkaan.
Aijai, tässähän tuli ihan nälkä. Kertokaapa tekin, mitä teillä syödään! Aika hyvä vinkki on muuten ottaa muutaman päivän ruoista valokuvat, tuleepahan tehtyä puolipakolla vähän parempaa ruokaa ja kauniimpia annoksia 😉
PS. Syön minä karkkiakin, melkein joka päivä. Shhhh.
Monipuolisen ja vaihtelevan ruokavalion ylläpitäminen on kyllä hankalaa puuhaa. Välillä (usein) sitä huomaa miettivänsä ihan väärissä tilanteissa että mitä sitä huomenna taas keksisi ja toisinaan selaa nettiä ja toivois jotain inspistä uuteen ja samala peläten ettei se mene makuraadista läpi.
Mut mitä meillä syödään: aamulla viiliä/jogurttia ja leipää. Puuro menee roskiin. Lounaaksi soijarouhemakaronilaatikko on varma hitti, tofubataattivuoka kans, lohikeittoa, katkarapupastaa, muusia ja kalapuikkoja, pinaattifetapastaa (kantsii kokeilla. ihan huippua eli pasta porisemaan, tuore tai pakastepinaatit pannulle sipulin kanssa, kermaa joukkoon ja fetat lopuksi + mausteet), lohkoperunoita, paistettuja perunoita, lasagnea.. Välipalaksi hedelmiä, leipää, jugurttia tai jos äiti on hurjalla päällä niin pannaria, lättyjä, pullaa tai muuta leivottua. Päivälliset samat ja iltapalaksi taas jogurttia. Jotain pitäis keksiä ton jogurtin tilalle mut minkäs teet kun weetabixit, puurot ja kaikki menee roskiin. Ei jaksa enää yrittää 😀
t. enni
Mun 2,5-vuotias inhoaa jogurttia, rahkaa yms. tekeleitä. Koko ruokavalio kattaa maitoa, pastaa (voilla, ketsupilla tai pestolla), kaurakorppuja… Satunnaisesti Ikean lihapullia, puraisu omenaa, banaania tai kurkkua. Kyse ei ole siitä, etteikö tarjota, vaan siitä ettei vaan huoli 😀 Ysikuinen syö ja söisi ihan mitä vaan – viime aikoina mm. foccacciaa, Pirkan tuulihattuja, yrttipatonkia jne. Vauvapuuroa en tosin ole koskaan tarjonnut, siitä en tiedä 😉 Mutta tavispuuro kaura- tai riisihiutaleista menee. Isoin (pian 11v) syö tuolla juuri misokeittoa iltapalaksi.
Kokonaisruokavaliota haasteellistaa meikäläisen eettinen kieltäymy useista raaka-aineista ja esikoisen ristiallergiat. Sovitapa kasvissyöjä ja lähes kaikille raaoille kasviksille ja hedelmille algerialainen samaan pöytään, nih!
Mies syö ihan mitä vaan ja yleensä laittaakin kaikki ruoat, koska mutsi on vähän kokkausrajoitteinen. Koira nyt syö vaikka paskaa…
Hyvä vinkki! 🙂 En nimittäin kyllä olisi viitsinyt kuvata tän päivän hernekeittoa ja nakkeja pastan kanssa… 😀
Meillä kanssa aika pieniruokainen ja nirso 2,5 vuotias ja ei todellakaan syödä 5 kertaa päivässä niin onneksi se jo rajoittaa ruokien miettimistä 🙂 Aamulla joko weetabixia, muroja tai banaanilettuja. Lounaaksi näin kesäisin varsinkin leipiä (kun ollaan usein just puistossa menossa jne.) banaania, omenaa, karjalanpiirakoita… Kotona voidaan syödä nakkeja, kalapuikkoja jne. Kasviksista ei mene tällä hetkellä raakana kuin kurkku ja porkkana, hedelmistä banaani ja omena. Kaikkia muita ei suostuta edes maistamaan :/ Illalliseksi sitten pastaa lohella tai jauhelihalla, eli bolognesia, lasagnea, lohipastaa tai lohta riisillä/perunoilla. Chili con carnea, stir fryta jne…
Kesällä kun olen itse superlaiska oman ruoanlaiton suhteen -ts. kuumalla ei ruoka maistu itselle eikä oikein muksuillekaan ja tuntuu ihan turhalta kokata kauheen pieteetillä – syödään joko tosi paljon uusia perunoita ja kalaa, tai sitten purkkiruokaa (mikä ilahduttaa aina lapsia suunnattomasti). Mä voisin myös elää noilla avokadoleivillä … Mutta teidän tarjoilut näyttää varsin hyviltä ja päteviltä, myös perjantain menu!
Tää oli kyllä ku mun kynästä! Uskomatonta! Meillä vaan ranskis+nakkipäivä on yleensä lauantai ja smoothiet on meillä vielä kokeilematta. Mutta tiiäkkö, tuohan on pakko testata, ku osa lapsista ei ota jugurttiin mustikoita tms, mutta mössönä menee… Jee jee, kiitti inspiraatiosta!
Meillä koukuttava juttu on ollut itse tehty mysli. Voi että on helppoa, terveellistä ja hyvää! Tulee siihen jugurttiin vähän vaihtelua ja ruokaisuutta. Laitat siis kulhoon kaurahiutaleita ja -leseitä, pähkinöitä, mantelia, erilaisia siemeniä yms. Lämmitä kattilassa öljyä (rypsi, oliivi etc.) siihen sekaan heität makeutusta (vaahterasiirappia/inkkarisokeria/hunajaa). Tämän mössön kaadat myslin sekaan, laitat pellille, sekoitat hyvin ja eikun uuniin. Noin puoli tuntia, 175 asteessa ja kääntelet noin viiden minsan välein. Silleen ettei kärähdä. Ja son siinä! Oikeen ku villiksi heittäytyy, niin myslin sekaan voi laittaa tummaa suklaata, kuivattuja hedelmiä tai marjoja. Siis sitten ku tää perussetti on jäähtynyt. Meillä ei lapset näytä tuohon kyllästyvän. Kesällä meillä syödään myös usein hedelmäsalaattia aamulla. Siihen ruisleivän känttyä kylkeen ;).
Onhan tää ruokahärdelli aikamoinen taiteenlaji. Puhumattakaan siitä kaupassakäynnistä :O. Tai ruokaan uppoavasta rahasta :D.
-Riikka
Täältä tulee sulle yksi vinkki! Yllytyin oikein postaamaan aiheesta reseptin. Tätä tortillalasagnen ohjetta voisi varmastikin hyvin muuttaa maidottomaksi erilaisilla vaihtoehtokermoilla.
Muutenkin oon pohtinut samoja aiheita. En oo mikään kokkausintoilija ja välillä murehdin, saako perheeni riittävän ravitsevaa ja monipuolista ruokaa. 1-vuotiaiksi asti perheessämme syödään varmaankin parhaiten: purkkiruokaillen. Oon armahtanut itseäni ja todennut, että tällä metodilla saavat (mun kokkaustaidot ja -motivaation huomioon ottaen) varmimmin tarvitsemansa monipuoliset ravintoaineet. Ja lisäksi yhden pykälän verran vähemmän stressaantuneen ja kuormittuneen äidin.
Miten mä olinkaan unohtanut tuon lohi ja uudet perunat -kombon vaikka me melkein elettiin sillä viime kesä. Meni kyllä heti tänään päivällislistalle! Noin muutenkin olen inspiroitunut kovasti blogeista mitä ruoanlaittoon tulee sillä sekä sinun vanhassa blogissa esittelemäsi kuskusruoka että Valeäidin makaroniton makaronilaatikko on meillä nykyään lempiruokia. Tosin näin kesäisin ruoanlaittoon ei jaksaisi oikein paneutua yhtään, onneksi täällä Helsingissä saa päivisin lapset ruokittua näppärästi puistossa (ja itse saakin rauhassa nauttia sitten jonkun muka-terveellisen patongin tai salaatin :D).
Tänään syötiin eilistä ja viikonloppuna sun innoittamana kalalaatikkoa! Yks herkku mitä meillä on VÄHINTÄÄN joka toinen viikko, useamminkin, on pasta. Ei oo keksitty sille muuta nimeä kuin pastan mukaan pennepasta. Hah, todella omaperäistä. Mutta siis 400-500g pastaa,sitä penneä, keittää ne ja kiehauttaa toisessa kattilassa purkin basilico-tomaattikastiketta. Tomaattisoossin voi maustaa tai olla maustamatta, aika herkkua tuli kerran ku minitomaatteja pilkoin sekaan. Sitten kastike ja pasta sekaisin, riittää monelle kertaa! Päälle tietenkin juustoraastetta,jos voi käyttää ja kyytipojaksi kylmää juotavaa. Maito tai vesi on jees 😉
Mulla on piakkoin tulossa omaan blogiin jonkin sortin ruokapostaus, pitäs vaan jaksaa kuvat ottaa lopuistakin mistä aikonut 😉 kiitos inspiraatiosta!
Meidän kaksivee on aika kaikkiruokainen, onneksi. Kokkailua kuitenkin rajoittaa vehnättömyys, joten välillä pitää vähän soveltaa. Puuroa tyttö syö edelleen kiltisti, kiisselin tai hillosilmän kera. Meillä syödään paljon keittoja, joista pinaattikeitto kananmunalla taitaa olla tenavan suosikki. Pitäisi nyt lomalla kokeilla smoothieta.
Mä luovutin ton jugurtin kanssa jo jokin aika sitten, se on vaan niin helppo ja on liian turhauttavaa väkertää jotain biojätteeseen päätyvää… Mutta en halua edes ajatella, miten ison osan viikon ruokalaskusta vie puoli kiloa päivässä -tahdilla kuluva kaurajugurtti 😀
Niin siis ei kai tästä tekstistä saanut sellaista kuvaa, että tuo mun 3-vee söisi ihan mitä vaan ja aina iloisesti? 😀 Pahin "mitä toi on – en tykkää siitä" -kausi tosin taitaa olla ohi, mutta kypsennetyt (näkyvät) kasvikset on ei-ei, joten niitä tarjoan lähinnä raakoina tai piilotan milloin mihinkin. Esikoinen tykkää muuten myös misokeitosta, ja sushista. Hassu hipsterilapsi.
En tiedä miksi vauvapuurolle vinkkaat silmää, mutta eihän sitä nyt herranjestas kannatakaan tarjota, jos tavallinen kelpaa! 😀 Kilohinnaltaanhan tuo lähentelee jotain sisäfilettä, huoh..
Haha, siis tarjoiltiinko nuo yhdellä aterialla? 😉 Sangen esteettistä!
Mun poika on myös vasta ihan viime aikoina alkanut syödä muitakin hedelmiä kuin banaania ja vesimelonia. Myös marjat on alkaneet maistua, kasvikset paremmin raakoina kuin kypsennettyinä. Mutta mitä on stir fry! Täytyy googlata 🙂
Mun on pitänyt jo monesti kokeilla itsetehtyä mysliä, kun kaupasta ostetuissa on aina ihan liikaa hiutaleita ja muuta tylsää 🙂 Kiitos vinkistä!
Ja joo, ruokakauppaan tulee kannettua kyllä melkoisia summia. Mä olen kyllä syömisen suhteen aika höveli rahankäyttäjä, säästelen mieluummin muualla.
Täällä myös kuopus kasvaa lähes pelkästään purkkiruoalla. Aina se kannen napsaisu jotenkin kirpaisee (lähinnä koska en itse voisi sitä pöperöä syödä, ja silti syötän lapselle..), mutta nyt on näin. Stressaantunut en viitsi minäkään syömisasioiden äärellä olla, ruoan pitää olla kiva juttu 🙂
Kiitos vinkistä, täytyy tutustua! Tortillat noin muuten on kyllä tosi nam.
Ah, tuota puistoruokailua kyllä sietää kadehtia! Mahtava systeemi, saisi tulla tännekin 🙂 Sitä kyllä ollaan täällä mietitty, että meneekö se vanhemmalta sitten ihan pullansyönniksi…
Entisessä elämässä meidän aikuisten lounaana oli tosi usein tomaatti-mozzarellapasta, eli vähän samaan tyyliin iso kasa pastaa, toisessa kattilassa pehmennetyt sipulit, kirsikkatomaatit ja mozzarellapalat ja sitten koko sotku sekaisin. Yksinkertaiset pastat on kyllä muutenkin mun suosikkeja 🙂
Oispa ihanaa jos lapsi tykkäisi pinaattikeitosta. Tai jos itse siitä tykkäisi! 😀 Mä koulussakin aina söin vaan sen kananmunan…
Suosittelen smoothieita, niihin saa piilotettua kaikenlaista 🙂 Esimerkiksi avokado-banaani-päärynä on aika ovela lihotusjuoma.
Meillä lapsi tykkää myös toisesta vanhempien lempiruuasta, maksalaatikosta 😉
Hei yks pikavinkki: K-kaupan vihanneshyllyssä myydään pötkönä juures-, bataatti- ja porkkanasosetta. Purista pötkö kattilaan ja sekaan 2dl ruokakermaa (jos sopii), suolaa, pippuria & ripaus chiliä. Myös kaneli sopii porkkanan kaa ainakin. Kiehauta. Sitten vaan raejuuston ja leivän kera tarjolle. Korvasin tällä sosepurkin jo esikoiselle ja vieläkin on yks lempiruuista poikasilla. Joskus tarjoan tätä iltapalanakin, on sopivan kevyttä settiä.
Ja toinenkin vinkki: jälleen K-kaupasta ostin pakastevihannessekoituksen KALALLE, oiskohan kuvauksena ollut "espanjalainen". Seos kulhoon, 1,5dl riisiä, 3-4dl ruokakermaa, kanasuikaleet sekaan. Tänään heitin mukaan myös tofupaloja, punasia linssejä&ananaspaloja. Sit uuniin 200 astetta tunniksi. Myö tykättiin! Kasvissyöjäsiskolle tein saman eri kulhoon ilman kanaa, mut tofulla. Kokkailun iloa Onia ja muut!!!
Meillä syödään aamuisin puuroa. Jossain vaiheessa sitä meni kyllä puolet biojätteeseen, mutta nykyään lapsi saattaa pyytää jopa lisää. Mummun hillon kera uppoaa varsinkin, itse keitän välillä sopan kaveriksi. Lounaalla lapsi syö yleensä edellisen päivän jämiä tai jos mitään muuta ei ole tarjolla, kasataan jääkaapista löytyvistä kasviksista munakas. Nakit on muuten herkkua, mutta kasvismunakas uppoaa nakkimunakasta paremmin, kummallista! Itse väsään yleensä lapsen syödessä itselleni tonnikalasalaatin ja syön sen päikkäreitten aikaan. Väli- tai iltapalalla hedelmää, jogurttia, rahkaa, marjapuuroa tai leipää riippuen lapsen mielihaluista, äidin jaksamisesta ja kaapin sisällöstä 😉 Iltaruualla on yleensä jotain "perusruokaa". Parasta on, jos keksii ruuan, jota voi syödä useampana päivänä. Meillä kaksivuotias syö melkeinpä mitä vaan, joten lapsi ei sinänsä vaikeuta ruuanlaittoa. Reilun kuukauden lomallaolon jälkeen kylläkin tuntuu, että meillä syödään taas aina niitä samoja ruokia.
Ihana ruokapostaus! Lukiessani tuli vain mieleeni, että oletko tietoinen siitä, että kuopuksellesi voisi antaa jo esim. soijajugurttia tai ruoissa olevaa kaurakermaa. Jos siis tietysti kyseiset aineet noin muuten sopivat. Voisitte syödä samaa sapuskaa koko perhe. 🙂
Vegaaniliiton sivuilta löytyy lisää tietoa. (Tiedän, että ette ole vegaaneja, mutta heillä on tietojensa takana aika hyviä lähteitä. Tietoja on kätevää hyödyntää ja soveltaa sekaravintoa syövätkin jos ei vaan halua antaa lenmänmaitoa sisältäviä tuotteita alle vuodenikäiselle.)
Puuroa aamulla, puuroa illalla. Päivällä vaihtelevasti ruoka joko menee tai ei. Aika useasti tarjolla on Saarioisten äitien valmistamaa apetta, mutta sehän on nyt tosi trendikästä lähiruokaa meille Pirkanmaalaisille 😉
En nyt muista onko I allerginen viljoille eli voi mennä hukkaan tämä vinkki. Meillä on puuro korvattu usein kotimaisilla sokerittomilla Talk-muruilla, ovat täysjyvää ja kuitua on peräti 20%. Meillä on näitä saanu molemmat jo ihan 6kk ikäsenä, varsinkin kuopus joka inhoaa syvästi maissinaksuja. Kannattaa kokeilla, varsinkin jos lapsia ei ole totutettu sokerimuroihin.