Kehtaamiskynnys on tämän asian suhteen korkealla, mutta kokeillaan: Tiesitkö, että voit tukea kuntavaaleissa ehdokasta paitsi äänestämällä, myös rahalla? Ihan mistä päin Suomea tahansa!

Vaalien siirto huhtikuulta kesäkuulle toi ehdokkaille lisää aikaa kampanjointiin. Ihmisten tavoittaminen ja äänien saaminen vaatii kuitenkin myös rahaa. Isojen kaupunkien isot ehdokkaat käyttävät yhteen vaalikampanjaan helposti tuhansia, kymmeniäkin tuhansia euroja. Itse etenen luonnollisesti huomattavasti pienemmillä pelimerkeillä, mutten kuitenkaan nollabudjetilla. 

Mihin sitä rahaa sitten menee? Tampereen Vihreiden 150 euron ehdokasmaksuun sisältyi virallinen valokuva sekä pääsy erilaisiin yhteisiin kampanjatapahtumiin ja -materiaaleihin. Lehti- ja digimainonta maksaa, ulkomainonta vaikkapa bussipysäkeillä tai ratikassa (!) maksaa, samoin somessa ostettava näkyvyys, tapahtumien järjestäminen ja kaikenlainen kampanjarekvisiitta pinsseistä pyöränsuojuksiin. Moni maksaa myös nettisivujen, tekstien, kuvien ja graafisen suunnittelun teosta, minä olen toistaiseksi pärjännyt omin kätösin. Itse aion käyttää rahaa lähinnä sosiaalisen median markkinointiin (tuhannen ihmisen tavoittaminen mainosrahalla Facebookissa maksaa karkeasti arvioiden kympin), esitteen painattamiseen (noin 150 euroa / 1000 kappaletta) sekä toivottavasti virtuaaliseen äitienpäivätapahtumaan. 

Viime kuntavaaleissa sain 258 ääntä ja laskelmieni mukaan yksi ääni “maksoi” noin euron, mikä oli minusta erinomainen tulos. Tuo määrä riitti neljännen varavaltuutetun paikkaan ja toi myös varapestin sivistys- ja kulttuurilautakunnassa. Nyt tavoitteenani on päästä vihreään valtuustoryhmään ja lautakuntapaikalle ilman vara-etuliitettä. Jos neljän vuoden takaisia vaalituloksia käyttää osviittana, siihen vaadittaisiin ainakin sata ääntä enemmän kuin viimeksi. Äänimäärät ja kampanjabudjetit eivät toki aina kulje käsi kädessä ja näissä vaaleissa ennusteiden tekoa hankaloittaa ainakin tapahtumatyhjiö ja somen mullistusvoima. Toki toivon itseni lisäksi ääniä myös monelle muulle hyvälle vihreälle ehdokkaalle.

Kannustuksella, tykkäyksillä ja sydämillä pääsee jo pitkälle ja olen niistä kovin kiitollinen. Jos koet, että voisin olla hyvä kaupunginvaltuutettu, voit tukea kampanjaani myös lämpimällä käteisellä. Rahalahjoituksen voi tehdä helposti Vihreiden ehdokassivujen kautta.

Pienin lahjoitettava summa on viisi euroa ja silläkin olen jo paljon lähempänä nimikylttiä valtuustosalin penkissä. Lämmin kiitos kaikesta tuesta!